Diagnosticul radiologic al patologiei cardiace la pisici

Diagnosticul radiologic al patologiei cardiace la pisici reprezinta o provocare din cauzele: corp si cord mici, natura necooperanta si debutul abrupt al semnelor clinice. Cainii cu probleme cardiace au debut insidios in general si progresie lenta in contrast cu pisicile care raman asimptomatice pana tarziu in cursul bolii cand brusc apar semnele clinice. De exemplu, raman asimptomatice pana cand brusc dezvolta ori dispnee scundara insuficientei cardiace congestive sau evolutie supraacuta prin paralizia trenului posterior secundara tromboembolismului arterial.
Foarte important este ca examenul radiologic cardiac sa fie precedat de o atenta examinare clinica si o anamneza corespunzatoare astfel incat sa se poata preintampina eventualele accidente. Semnele clinice ale patologiei cardiace la pisici include 1) stresul respirator-dispneea, b)pareza sau paralizia trenului posterior sau membrului anterior drept, 3)anorexia, letargia sau depresia, 4)sincopa.
Aspecte radiologice normale
Aria generala a siluetei cardiace la pisica este relativ mai mica comparativ cu cainele, asadar pisica are mai mult tesut pulmonar pe radiografia toracica decat cainele. Cordul este mai departat de peretele toracic si diafragm si nu vine in contact cu diafragmul in expunerile VD sau DV. Trunchiul arterial pulmonar nu se proiecteaza radiologic dincolo de silueta cardiaca la pisici in radiografiile DV sau VD asadar, largirea acestuia nu creaza o dilatare in pozitia orelor 1-2. Ventriculul stang formeaza apexul cordului care in mod normal se afla usor lateral stanga fata de linia mediana (uneori poate fi usor deviat spre dreapta in mod normal la unele pisici, in special in expunerea DV).

 

1 mediastinul cranial
2 trahea
3 artera pulmonara
4 vena pulmonara
5 aorta descendenta
6 cordul
7 vena cava caudala
8 diafragmul, a) cupola stanga; b) cupola dreapta
9 sternebre, c) procesul xifoid
10 spata. d) spina scapulara
11 cartilaje costale

 

1 mediastinul cranial
2 aorta (marginea laterala)
3 cordul
4 artera pulmonara
5 vena pulmonara
6 bronhie
7 vena cava caudala
8 diafragma
Diametrul craniocaudal al cordului in radiografia laterala este normal intre 2-2,5 spatii intercostale iar suma cardiaca vertebrala (VHS)este in jur de 7,5.

 

Cu inaintarea in varsta cordul devine mai mult pozitionat orizontal in raport cu toracele avand o tangenta mai mare cu sternul iar carja aortica poate sa fie mai largita. Deci la pisicile batrane unghiul sternal este mai mult ascutit decat la cele tinere in expunerea laterala(fig). Largirea arcului aortic poate fi sesizata in ambele expuneri dar mai ales in VD sau DV (a nu se confunda cu un aspect macronodular pulmonar)si de cele mai multe ori se asociaza cu varsta insa poate insemna si o hipertensiune sistemica.

 

Europeana 12 ani F – a) orizontalizare a axului cardiac si unghi sternal inchis; b) arcul aortic prezent dincolo de limita cardiaca craniala si lateral stanga. Aspecte normale la pisicile in varsta.
Scurte crieterii radiografice pentru aprecierea largirii cardiace
Cardiomegalia poate determina latirea, alungirea, schimbarea pozitiei sau conturului cardiac. La pisici este dificil a se determina cu exactitate care dintre camerele cardiace sunt modificate in comparatie cu cainii. Desi VHS peste 8 este indicativ pentru largirea cardiaca, la pisicile cu efuzie pleurala este foarte greu de determinat. Deplasarea traheei dorsal nu este de fiecare data un indiciu al cardiomegaliei avand in vedere ca aceasta poate apare atat in efuzia pleurala cat si in formatiunile intramediastinale. La pisicile cu largire severa a AS apexul cardiac este de obicei deplasat catre linia mediana dand aspectul caracteristic de ,,valentine heart„ in radiografiile DV sau VD (aceste imagini sunt usor de confundat cu largirea bilaterala cardiaca). Largirea AS la caine este usor identificata la caine in expunerea laterala fata de pisica unde AS este situat mai cranial facand aprecierea este mult mai dificila. Edemul pulmonar cardiogen la pisica se poate vedea dorsal si perihilar ca la caine insa mai des el este neunifirm organizat sau cu distributie ventrala.

 

Europeana 9.6 ani M – a)Expunere laterala,  cardiomegalie, deplasarea traheei dorsal, efuzie pleurala, edem pulmonar perihilar; b) Expunere VD, Valentine`s heart, efuzie pleurala special de partea dreapta, edem pulmonar neuniform. Acest caz suferea de o evolutie supraacuta a unei boli tromboembolice secundara cardiomiopatiei hipertrofice.